Maler og gulvlegger

For å ha et godt og langt yrkesliv som maler eller gulvlegger er det viktig at både du og arbeidsgiver tar noen forhåndsregler og jobber smart.

Ensformig arbeid

Gjentagende bevegelser/statisk arbeid

Muskler, sener og vev er avhengig av god blodforsyning, og trives derfor best når de kan jobbe med mest mulig variasjon. Som maler eller gulvlegger vil mange av arbeidsoppgavene dine være gjentagende bevegelser eller statisk belastning over tid. Når du for eksempel jobber med verktøy over skulderhøyde vil det være en økt spenning i musklene i skulder, arm og hånd. Når musklene står i spenn reduseres blodforsyningen, og musklene blir lett «sure». Det er derfor viktig å sørge for variasjon i arbeidsstillinger og ta hyppige mikropauser, der du beveger armene og skuldrene for å bidra til god blodsirkulasjon. Det er svært individuelle forskjeller på hvor godt muskulaturen «tåler» statisk arbeid, og behovet for avbrekk vil derfor være ulikt.

Variasjon ved lav belastning

Å legge til rette for at kroppen kan jobbe mest mulig bevegelse gjelder ikke bare ved tung belastning, men også ved arbeid som i utgangspunktet ikke er fysisk tungt. Muskulaturen er ikke beregnet for å jobbe statisk lenge av gangen, og det er derfor viktig med variasjon selv når belastningen er lav. Et godt tips kan være å ikke holde malerkost, rulle eller annet verktøy i samme hånden hele tiden, men holde den i den andre hånden når du ikke bruker det. Selv om verktøyet er lett av vekt, krever det statisk muskelkraft å holde grepet. Å slippe opp gir muskulaturen en mikropause slik at den er klar til bruk igjen når du trenger den.

Hjelpemiddelbasen

Søk i alle våre anbefalte hjelpemidler.

Samarbeidspartnere