Murer

For å ha et godt og langt yrkesliv som murer er det viktig at både du og arbeidsgiver tar noen forhåndsregler og jobber smart.

Ensformig arbeid

Gjentagende bevegelser/ statisk arbeid

Muskler, sener og vev er avhengig av god blodforsyning, og trives derfor best når de kan jobbe med mest mulig variasjon. Som murer vil mange av arbeidsoppgavene dine være gjentagende bevegelser eller statisk belastning over tid. Når du utfører arbeid i fremoverbøyd stilling over tid, vil den statiske belastningen på musklene i ryggen kunne skape ubehag. Når musklene står i spenn reduseres blodforsyningen, og musklene blir lett «sure». Det er derfor viktig å sørge for variasjon i arbeidsstillinger og ta hyppige mikropauser, der du retter opp ryggen innimellom, endrer beinstilling eller beveger på hofter og rygg for å bidra til god blodsirkulasjon. Det er individuelle forskjeller på hvor godt muskulaturen «tåler» statisk arbeid, og behovet for avbrekk vil derfor være ulikt

Variasjon ved lav belastning

Å legge til rette for at kroppen kan jobbe mest mulig med bevegelse gjelder ikke bare ved tung belastning, men også ved arbeid som i utgangspunktet ikke er fysisk tungt. Muskulaturen er ikke beregnet for å jobbe statisk lenge av gangen, og det er derfor viktig med variasjon selv når belastningen er lav. Et godt tips kan være å ikke holde murskje, glattebrett eller annet verktøy i samme hånden hele tiden, men holde det i den andre hånden eller legge det fra deg når du ikke bruker det. Selv om verktøyet er lett av vekt, krever det statisk muskelkraft å holde grepet. Å slippe opp gir muskulaturen en mikropause slik at den er klar til bruk igjen når du trenger den.

Hjelpemiddelbasen

Søk i alle våre anbefalte hjelpemidler.

Samarbeidspartnere