Stillasmontør

For å ha et godt og langt yrkesliv som stillasmontør er det viktig at både du og arbeidsgiver tar noen forhåndsregler og jobber smart.

Arbeidstillinger

Arbeid over skulderhøyde 

Mange av arbeidsoppgavene som stillasmontør foregår over skulderhøyde. Dette innebærer at skulderleddet og nakken jobber statisk i leddenes ytterstilling. Å jobbe langt fra kroppens senter krever mer kraft og vil derfor være en større belastning for muskulaturen din. Dette kan gjøre at strukturene i skulder og nakke lettere kan bli slitne. Prøv derfor å utføre arbeidet så nær kroppen som mulig, ved for eksempel å gå et trinn høyere i trappen. Husk at å stå på et stødig underlag med plass til å bevege deg, gir større mulighet for å variere arbeidsstillinger, og du unngår unødvendig muskelbruk for å holde balansen. Om du likevel jobber over skulderhøyde bør du sørge for mikropauser for muskler og ledd, ved at du regelmessig senker armene og beveger på skuldrene. Avlast samtidig hånden som holder verktøyet. Bryt gjerne opp med andre arbeidsoppgaver. Bruk hjelpemidler der det er plass og mulighet for det.

Arbeid under knehøyde

Noen av arbeidsoppgavene for en stillasmontør vil være under knehøyde. Å være toppmann innebærer ofte å måtte bøye ryggen eller sitte på huk for å få tak i stillasdelene. Arbeid på huk eller i knestående kan være en belastning for kneleddet og innebærer mye statisk jobb for rygg- og beinmuskulatur. Jobb på en måte som oppleves naturlig for deg, og tenk ut mulighet for stadig variasjon. Legg opp arbeidet slik at du får beveget og strukket ut beina og beveget ryggen innimellom. Bruk kneputer og andre tilgjengelige hjelpemidler for å redusere trykket på knærne og skape varierte arbeidsstillinger.

Arbeid i fremoverbøyd stilling

Å jobbe i en fremoverbøyd stilling gir statisk belastning på ryggen. Vær bevisst på å rette deg opp og bevege deg med jevne mellomrom for å øke sirkulasjon og gi muskulaturen en pause. Dersom du kan flytte arbeidet høyere eller benytte forlengerskaft/hjelpemidler, vil du kunne jobbe i en mer oppreist stilling. Prøv å unngå å løfte når du står fremoverbøyd med samtidig vridning av ryggen. Mange opplever at ryggmuskulaturen da har lett for å krampe seg.

Hjelpemiddelbasen

Søk i alle våre anbefalte hjelpemidler.

Samarbeidspartnere